måndag 31 maj 2010

En försmak av sommaren


Två och två, precis som Noas ark. Skämt åsido. Hittade dessa ekologiska delikatesstomater idag från Karintorps tomater för 99,90 kr/kg på ICA Parken här i stan och kunde inte motstå att köpa dem.

Jag har köpt av två av varje. Dels en för seriös provsmakning och en att ta frö av. Är det en god sort kanske man vill prova att odla den själv nästa år. Kommer att smaka av både naturellt och med lite salt, vilket tar fram smaken bättre och balanserar syran.

En annan glad överaskning är att gurkan är på gång. Har köpt en pensel nu, men det verkar som det lyckades att pollinera för hand också. Ser fram emot inlagd gurka i massor. Återkommer med en liten rapport sedan när jag smakat av tomaterna och om jag lyckats få fram sortnamn på dem.

Blåsig Söndag


Söndagen den 23/5 började med en skräll. Ute på min inglasade balkong ramlade den nedåtväxande tomaten ned pga kraftiga vindbyar. Gurkplantans nedersta blad fick sig några törnar, men iom att man ändå måste ta bort bladmassa för att frukterna ska få sol när de börjat växa sedan, kändes det som det inte gjorde så mycket. Däremot gav jag upp den upp-och-nedvända tomaten då jag såg på blomknopparna att det var en tomat av sorten Brandywine.

Hade sett fram emot en trevlig utflykt till Karlslunds herrgård för att gå på plantmarknad, men det kyliga vädret gjorde att både jag och växterna där inte trivdes något vidare. Fick däremot en trevlig pratstund med en vän, men efter det blev det hem och värma sig.

Senare på kvällen byggde jag ett indiantält till mina 3 bönstjälkar, det var både roligt enkelt och kul. Dessutom doftade de svart-vita små blommorna ljuvligt och jag ser fram emot att kunna skörda egna bondbönor.

I veckan har gurkan växt så det knakat och de första blommorna har tittat fram. Har en sort med både han och honblommor, så utan pensel har jag gjort så gott jag kunnat för att hjälpa till med pollineringen.

I Torsdags 27/5 sådde jag mina frön i pallkragen, framförallt morötter i olika färger lite uppblandat med salladslök i förebyggande syfte för att hålla morotflugan borta. Har även sått även lite rödbetor, dill och mangold. I slutet av sommaren tänkte jag så in lite asiatiska bladgrönsaker och senare under hösten även peta ned några vitlöksklyftor.

På lördagen den 29/5 var det Kvinnerstadagarna, och eftersom det bara är varannat år är det bäst att passa på. Det finns mycket att både se och göra. Tyvärr var vädret lite kyligt, men det sken upp sedan på eftermiddagen och blev en riktigt fin och varm dag.

På Söndagen 30/5 var jag ute vid odlinglotten. Har bestämt mig för att marktäcka den ytan som jag inte tänker odla på för att slippa hålla ogräset i shack. Så jag har börjat lägga ut tidningar med ett litet lager sten på. Hade tänkt plantera gurka i de 2 såckarna med kogödsel som jag fick över. 3 plantor i varje säck. Iom att gurkan kan ringla på marken blir det ju perfekt med tidningarna som underlag och inget ogräs att bekymra sig över.
Då utnyttjar jag ju ytan av odlingslotten, men utan att behöva bekymra mig för att lerjorden är hård och tungarbetad.

Jag tänkte även göra ett försök att odla morötter i sand i mindre skala (i en godisburk) och har även satt lite nässelvatten på jäsning.

fredag 21 maj 2010

Gurkorna skakar galler


Iaf över sommaren. Höll på i Söndags eftermiddag 16/5 och ordnade med gurkorna. Det var lite trixigt, men sedan kom jag på att jag kunde hänga snören från toppen av armeringsnätet för att på så vis hjälpa till att både stötta plantorna och låta repet vara ledstjärna.

Har aldrig sett kombinationen armeringsnät och rep förut, men blev väldigt nöjd med resultatet. Dels ger det plantorna bra stöd men sedan genom att låta dem gurkrankan gå mellan rutorna, så kan plantan bli längre innan den når toppen.

Nu får vi se vad som händer när detta sker. Gurkplantan längst ut har bara 2 rutor kvar. Men istället för att toppa rankan tänkte jag se om det går att lägga den över nätet och låta den växa nedåt. Det finns gott om utrymme och många små gurkor vill jag ha.

I söndags planterade jag även om basilika i större krukor, och provade att plantera en tomat upp-och-ned. Det senare är något jag velat göra länge. Har sett flera videos på YouTube och nu slumpade det sig så att jag hade några tomatplantor över som gick att använda.

Dessa var dock ganska stora, och ska man odla tomater upp-och-ned rekommenderar jag att man startar tidigt från plugg med en liten variant, så att man slipper trä igenom plantan inifrån vilket lätt kan skada bladen.

Yoghurthinkar funkar, så länge det är en körsbärsvariant. De blir inte så tunga, utan är mer hanterbara och kan lätt flyttas runt. Det lilla locket gör att fukten stannar kvar och att inte plantan dränks om det skulle komma en störskur. Det blir inga jätteskördar, men är en kul grej att göra. Väldigt fördelaktigt om man vill odla sina egna tomater men vill slippa krångla med att binda upp dem. Dessutom tar det mindre plats.

I Onsdags 19/5 skaffade jag två pallkragar till min odlingslott som jag även marktäckt med tidningar och plastat in. Imorgon Lördag 22/5 ska det fyllas på med jord. Sedan är det bara att så.

Juicepressen visade resultat idag Fredag 21/5 i form av en svart soja-likande vätska. Så min ide fungerade. Det positiva är att delarna inte kostar något, det negativa att det ger väldigt lite juice. Så varit ute och plockat mer vallört som jag har satt på jäsning.

Till skillnad mot nässelvatten tycker jag efter en vecka att det luktar mindre och nu när tomaterna börjat få blommor är det dags att börja vattna med flytade näringslösning för att främja blomning och frukt.

lördag 15 maj 2010

Ryssvärme


Efter dagar av kyla och regn kom äntligen solen och värmen. Har idag uppmätt 43,2 grader mot väggen på min inglasade balkong. Inget ideliskt klimat för växterna, men jag gör så gott jag kan för att få ned värmen varma dagar med hjälp genom att vädra och skugga.

Dock har det varit bra med en lite svalare vecka när jag avhärdat plantorna för gurkan har verkligen haft en tendens att dra iväg på höjden, men snart ska den få ett eget nät att klänga i.
Jag bytte ut armeringsnätet jag köpte förra veckan mot ett som hade större rutor 15x15.
Det är bättre för gurkan och kommer att hålla upp tyngden när plantan väl börjar sätta frukt.

I Onsdags 6/5 planterade jag om mina 3 körsbärstomater Santa i 5 l hinkar. Det är en god sort och jag hoppas att det kommer att ge mer frukt i år, både för färsk konsumtion men även för att ta frö av. Stakade även upp mina övriga tomater med bambupinnar för stödja dem.

Eftersom nedbrytningen av vallört i min hemmagjorda press går långsamt passade jag på att göra en ny sats i Fredags 14/5. Denna blötlagd i vatten. Det växer gott om vallört lite här och var på udda ställen och eftersom den är så så vildvuxen behöver man inte så mycket bladmassa. Blötlagd vallört blir klar på en vecka och är färdig att användas.

Spädes 15-20, så det är inga mängder som behövs men tror ändå att ändå att det blir för lite i min press för att räcka till alla växterna. Kommer ändå att behålla den för att se hur det går.

Tagetesen som jag planterade om i Måndags blommar vackert just nu i ett spräckligt gul-rött blodapelsinsmönster och idag när jag hade öppet kom det en liten humla på besök. Trevligt. Hoppas att blommorna kan locka fler besökare som kan hjälpa till att pollinera.

måndag 10 maj 2010

På natten händer det saker


I Torsdags morse 6/5 upptäckte jag att första tagetesblomman slagit ut och att gurkan fått klängen. Det är verkligen de små detaljerna ibland som gör att dagen blir något alldeles extra.

De varma dagarna har gjort att både tagetesen och gurkan växt så att det knakat och idag Måndag 10/5 passade jag på sätta tagetesen i balkongslådor och plantera om gurkan i hinkar.

Lustigt nog så hade jag sått 26 tagetesplantor, och på 2 balkonglådor gick det precis att få plats med 13 stycken omlott i dem. Jag har inga balkonghållare men hoppas att det är ok att sätta dem på utsida balkongräcke för bostadsbolaget. Det ser trevligt ut och dessutom kanske det kan locka lite bin med.

I helgen har jag plockat vallört för att göra näringsvatten på, samt byggt en enklare juicepress (bild kommer). Fördelen med att göra detta istället för att blötlägga växtdelar i vatten är att det luktar mindre och kan lagras upp till 1 år. Rekommenderad utspädning är 15-20 så det är ju heller inga mängder som behövs för att göra en sats. Nu när jag vet vart det finns att hämta är det ju bara att plocka mer under sommaren. Så länge de finns rotbitar kvar i jorden, kommer de på nytt, men genom att klippa av bladen och lämna 5 cm ovan jord tar de sig ganska snabbt igen. Det ska bli intressant att se hur det fungerar som organiskt PK-gödsel. Det är bl a vanligt förekommande i England.

I helgen har jag även köpt 2 presseningar, för att täcka "nakna ytor" på mina balkong samt 1 armeringsnät till mina gurkor att klättra på (storlek 1200x800cm med 10x10 cm rutnät). Billigt och funktionellt. På Söndagen 9/10 hade odlarföreningen möte och jag har bestämt mig för att odla i pallkragar i år. Jord kan köpas in gemensamt så det bara att anmäla sig.

Annars är det lite kallt ännu, men enligt prognoser är värmen på väg, vilket är tacksamt eftersom det börjar bli trångt inomhus och jag ännu inte riktigt vet hur allt ska få plats på balkongen. Men med lite uppfinningsrikedom kan man lösa de flesta problem.

torsdag 6 maj 2010

Vår i luften

I söndags den 2/5 var det strålande solsken ute och det passade utmärkt för att hålla på hemma och fixa. Hade massa plantor som det var dags att plantera om, samt städa och fixa iordning på balkongen.

Det första jag gjorde var att lägga ut en presenning över konstgräsmattan och sedan ett lager tidningar över. Dels blir det enklare att städa efter säsongen men det går även att vattna direkt i krukan utan att man behöver ha ett fat under. Tidningen kommer stoppa och suga upp onödigt vatten. Har man påsar att trä över hinkarna på utsidan funkar även det.

En varm dag kan en tomat dricka mycket vatten så det är viktigt att genomvattna, men även se till att det torkar upp ordentligt mellan vattningarna samt att vattnet inte står för länge (särskilt under fuktig väderlek).

Odlar i 10 L hinkar, och börjar med att lägga tunnt ett lager lecakulor i botten. Över det ett tunnt lager lager fiberduk och fyller sedan på med jord. Fiberduken gör att det blir som ett lager/filter mellan lecakulor och jord och förutom att lecakulorna kan återanvändas året därpå, så gör även det lilla lagret emellan att jorden inte torkar upp lika snabbt.

Nu gillar ju inte tomaten att stå blött, men om det blir helt torrt i krukan, riskerar plantan att "säcka ihop"/dö (eftersom saftspänningen i stjälken sjunker). Varma dagar är det aldrig något problem men vid fuktig väderlek kan det vara värt att använda en fläkt eller element så att jorden får torka upp något.

Eftersom tomaterna växt och börjat ta mycket plats inomhus har jag dem på avhärdning denna vecka. Det är egentligen lite tidigt för det ännu, men så länge man har lite koll på temperaturen borde det inte vara någon fara. Dessutom börjar våren och sommaren kännas i luften.

Planterade även om gurka och bondbönor, men har inte bestämt mig än om jag ska ha dem på balkongen eller landet. Västeråsgurka har jag läst att många odlar med gott resultat i växthus. Bondbönor vet jag inte om de är lika härdiga, men vad jag förstått kan de ge skörd under lång tid och då kan ju faktiskt en inglasad balkong vara ett sätt att förlänga säsongen.

Det är snart dags att toppa basilika igen och plantera om i större krukor. Hade även tänkt sätta tagetsen i balkonglådor. De första knopparna är redan på väg att slå ut. Kommer att bli trevligt med lite blommor att njuta av tillsammans med det ätbara i år.

Har idag Torsdag 6/5 även läst lite grand om vallört och kommit fram till att det är den bästa lösningen för att göra gödselvatten på till mina tomaterna om det ska vara ekologiskt.
Det finns även näringspinnar som är ekologiska, men det här blir ju mycket billigare. Undersöker möjligheten nu till att hitta lokalt, köpa frö eller få en rotdel utav någon.