
Äntligen !. Lördagen den 12/6 när jag gick ut på min inglasade balkong fick jag se att de svart-vita blommorna på mina bondbönor spruckit sönder och att det fanns något litet där inuti. Ett embryo till en böna. Jag har inte glas hela vägen upp, men när de kom upp i nivå med solljuset började de hända saker, och när jag skriver detta inlägg har de redan hunnit växa en bra bit. Det kommer inte att bli någon jätteskörd som jag hade hoppats på, men de kommer iaf att bli minst lika fina som de som brukar finnas i stora korgar på Bondens egen marknad, och dessutom kan jag spara lite frön av dem och odla dem nästa år igen.
På bilden ovan syns årets första skörd (om man bortser från mina kryddväxter) av skördemogen Västeråsgurka. Efter att jag plockat av den första gurkan har plantorna satt fart på allvar och det växer så det knakar. Det är dags att skörda snart igen och då hade jag tänkt lägga in dem och göra mjölksyrejäst gurka som jag skrivit om i ett tidigare inlägg.
På odlingslotten var jag ute och satte fiberduk runtom pallkragen den 7/6, eftersom det dels är kritiskt med skadedjur som äter upp bladmassa när plantorna är unga och även för att förhindra att det blåser in frö av ogräs. Två veckor senare var de dags att plocka av den då dillen och mangolden redan är uppe och även rödbetorna är på god väg. Morötterna och löken växer långsamt, men jag har skärt av fiberduken så att den iaf täcker halva delen av pallkragen. En kul sak är att 2 (av 3) morötter som jag sått i sand tittat upp. Så det ska bli spännande att se vilket som går snabbast, odling i jord eller sand. Näringsvattnar med nässelvatten i sanden och när de kommer upp till kanten ska det fyllas på med färskt gräsklipp. Sedan är det bara vattna som vanligt och invänta skörden av primörerna.
I Måndags 21/6 var jag ute och planterade gurka i säck. Det var enkelt, men när jag ute två dagar senare så verkade det som om de inte mådde så bra. Plantorna hade fått lite vit-aktiga blad, men kan bero att jag hade bråttom med att sätta ut dem och glömde att avhärda dem 1 vecka först. Det är bara hjärtbladen som drabbats dock så jag hoppas att de tar sig, annars får jag sätta dit något annat. Det finns säkert fortfarande kvar färdiga plantor att köpa på diverse plantmarknader.
Väldigt nyfiken för tillfället vilken tomat som kommer bli klar tidigast först i år och ätas färsk direkt från plantan, Har fått stödja upp klasarna på 3 plantor för att de varit när att knäckas annars av tyngden av all frukt. Möjlighet att kunna sänka och lägga ned dem som man gör i stora växthus hade varit ideliskt, men med begränsade resurser och möjligheter man får använda sin fantasi och göra det bästa av situationen. Den nya Hasselforsjorden samt min egen regelbunda vattning med PK-gödsel verkar iaf göra susen. Det blir mer blomning och frukt och mindre utbredd bladmassa. Dessutom har jag inte behövt blada av så mycket som jag fått göra tidigare växtsäsonger. Den enda tomat som är skillnaden är Brandywine. Jag funderar på att göra lite eget nässelvatten till den.
Tigerella ligger bra till. Den är fortfarande omogen men har fått mörkgröna strimmor i skalet. Jag har dessutom kommit på ett fröbytarsystem emellan lika passionerade tomatodlare som jag själv. Så nästa år kanske jag inte behöver köpa hem så många sorter, men det kan ju även vara trevligt att ha några nya sorter att chansa på också.