onsdag 21 juli 2010

Jag har fått pippi !


Nej, jag har inte blivit galen, men i Söndags 18/7 så flög en liten gråsparv in på min inglasade balkong. Vilken överaskning. Det var första gången som det någonsin hänt, och lika fascinerade som mötet med naturen var, lika läskigt var det hur jag skulle få ut fågeln igen (utan att skrämma den, eller att så att den flög in i min lägenhet). Den verkade nästan tam där den satt på min balkong och kvittrade glatt i solen. Till sisst vågade jag ändå smyga mig ut och öppna upp skjutdörrarna så att den i lugn och ro kunde få chansen att flyga ut. Men gråsparven bara tittade lite plirigt på mig med sina svarta pepparkornsögon och fortsatte lugnt att kvittra i solskenet. Jag smög in försiktigt igen och någon timme senare hade gråsparven flugit vidare.

Den hade med all sannolikhet den fått syn på mina vackra tomater, som nu i sin prakt lyser upp hela växthuset och mognar sakta en efter en. I Torsdags 15/7 var det tomatpremiär, och då jag hade lite provsmakning av de flesta sorterna på morgonen. Prolyco och Snowberry är väl de sorter förutom Santa som jag har tyckt bäst om i år. Prolyco har lite kraftigare smak medan Snowberry är lite mildare med låg syrahalt.

I höst kommer jag att byta frö med andra hängivna tomatodlare, så nu passar jag även på att ta fröer av de sorter som de vill ha (vilka kommer bytas mot sorter som jag vill ha). Ideen går ut på att man förannonserar vilka sorter man tänker odla i början av säsongen och knyter kontakter på det viset Att ta frö av en eller två tomater är inte svårt och genom att byta frö av sortäkta tomater kan man både få just de sorter man vill ha/är nyfiken på och slipper köpa nytt frö varje år. Blir portot i underkant hade jag tänkt föreslå att man kan skicka med lite andra kul fröer när man ändå tycker om att hålla på att odla och har en passion för det.

Gurkan i mitt växthus ser inte ut att må så bra just nu, men den lever fortfarande. I Fredags 16/7 skördade jag en stor gul gurka (som hade gömt sig bakom några blad), och trots att jag inte trodde att den skulle gå att äta så smakade den faktiskt riktigt bra. Som ett mellanting mellan melon och slanggurka, Friskt och gott. Hade gjort en liten sallad den dagen på överskott från mitt växthus och det var en frukost för gudar bokstavligt talat.

På landet växer det med så att det knakar både i pallkragen och säckarna och när jag var där i Lördags 17/7 så upptäckte jag att nu hade även blodklövern tittat upp. Det är riktigt härligt att se det växa. Passade på att skörda lite Mangold Onsdag 21/7, och det verkar faktiskt också som att det snart går att ta upp lite morötter och rödbetor också.

Mitt nästa projekt på landet blir att så asiatiska bladgrönsaker i slutet av Juli för att på så vis förlänga växtsäsongen. Jag kommer ju även att få en del trädgårdsavfall från växthuset, så funderar på att bygga en enklare kompost på landet. Jag har ju ytan, så varför inte utnyttja den till något gott. Nästa år kanske avfallet blivit en fin hög med prima jord att odla i.

söndag 4 juli 2010

Varde ljus, i växthus


Nu även under nattetid i lite mindre skala. Rusta sålde solcellslampor för 10 kr/st denna vecka och eftersom jag funderat på att köpa lite sådana till min inglasade balkong under åren, passade jag på att slå till. Det blev 10 st. Normalpriset är ju annars 4 st för 100 kr.

Senare under natten när det blivit riktigt mörkt ute passade jag på att gå ut och för att se hur det blev. Blev positivt överaskad då ljusstyrkan var över förväntan lite lagom stark. Uppmätte en ljusradie på en halv meter, så det behövs inte så många lampor för att lysa upp.

Just nu är det inte mörkt så många timmar per kväll, men om en månad i Augutsti kommer det att vara mysigt att sitta ute i växthuset när det är svalt och skönt på kvällarna. Mysa lite och njuta av det sista av sommaren. Kanske ha en skördefest.

Jag har dessutom 2 glada nyheter att berätta.

Den första är att Honungsfacelian lever. I Måndags 28/6 fick jag se att den kommit upp lite här och var på odlingslotten. Det är hårt som betong i marken där just nu. så man kan verkligen prata om växtkraft.

Det andra är att tomaterna har börjat mogna. Iaf en sort, men det brukar ha en effekt som ringar på vattnet när det väl börjar ske. Dessutom kommer värmen som varit att hålla i sig mer än en vecka framåt, så förhoppningsvis en vacker morgon/dag framöver får jag sätta mina tänder i en hemodlad färsk ekologisk och solmogen tomat.

Den sorten som börjat mogna är en av reserverna som blev över i våras (ej uppmärkt), men jag tror att det är Aranca. Yrkesodlarsorten framtagen för butiker som sägs ha väldigt god smak.

Det var i Lördags morgon 3/7 som jag upptäckte att de börjat mogna. Dagen efter att jag satt ut solcellslamporna. Så vem vem, tomaterna kanske också tyckte om min ide.

torsdag 24 juni 2010

Vem kom först, blomman eller bönan ?


Äntligen !. Lördagen den 12/6 när jag gick ut på min inglasade balkong fick jag se att de svart-vita blommorna på mina bondbönor spruckit sönder och att det fanns något litet där inuti. Ett embryo till en böna. Jag har inte glas hela vägen upp, men när de kom upp i nivå med solljuset började de hända saker, och när jag skriver detta inlägg har de redan hunnit växa en bra bit. Det kommer inte att bli någon jätteskörd som jag hade hoppats på, men de kommer iaf att bli minst lika fina som de som brukar finnas i stora korgar på Bondens egen marknad, och dessutom kan jag spara lite frön av dem och odla dem nästa år igen.

På bilden ovan syns årets första skörd (om man bortser från mina kryddväxter) av skördemogen Västeråsgurka. Efter att jag plockat av den första gurkan har plantorna satt fart på allvar och det växer så det knakar. Det är dags att skörda snart igen och då hade jag tänkt lägga in dem och göra mjölksyrejäst gurka som jag skrivit om i ett tidigare inlägg.

På odlingslotten var jag ute och satte fiberduk runtom pallkragen den 7/6, eftersom det dels är kritiskt med skadedjur som äter upp bladmassa när plantorna är unga och även för att förhindra att det blåser in frö av ogräs. Två veckor senare var de dags att plocka av den då dillen och mangolden redan är uppe och även rödbetorna är på god väg. Morötterna och löken växer långsamt, men jag har skärt av fiberduken så att den iaf täcker halva delen av pallkragen. En kul sak är att 2 (av 3) morötter som jag sått i sand tittat upp. Så det ska bli spännande att se vilket som går snabbast, odling i jord eller sand. Näringsvattnar med nässelvatten i sanden och när de kommer upp till kanten ska det fyllas på med färskt gräsklipp. Sedan är det bara vattna som vanligt och invänta skörden av primörerna.

I Måndags 21/6 var jag ute och planterade gurka i säck. Det var enkelt, men när jag ute två dagar senare så verkade det som om de inte mådde så bra. Plantorna hade fått lite vit-aktiga blad, men kan bero att jag hade bråttom med att sätta ut dem och glömde att avhärda dem 1 vecka först. Det är bara hjärtbladen som drabbats dock så jag hoppas att de tar sig, annars får jag sätta dit något annat. Det finns säkert fortfarande kvar färdiga plantor att köpa på diverse plantmarknader.

Väldigt nyfiken för tillfället vilken tomat som kommer bli klar tidigast först i år och ätas färsk direkt från plantan, Har fått stödja upp klasarna på 3 plantor för att de varit när att knäckas annars av tyngden av all frukt. Möjlighet att kunna sänka och lägga ned dem som man gör i stora växthus hade varit ideliskt, men med begränsade resurser och möjligheter man får använda sin fantasi och göra det bästa av situationen. Den nya Hasselforsjorden samt min egen regelbunda vattning med PK-gödsel verkar iaf göra susen. Det blir mer blomning och frukt och mindre utbredd bladmassa. Dessutom har jag inte behövt blada av så mycket som jag fått göra tidigare växtsäsonger. Den enda tomat som är skillnaden är Brandywine. Jag funderar på att göra lite eget nässelvatten till den.

Tigerella ligger bra till. Den är fortfarande omogen men har fått mörkgröna strimmor i skalet. Jag har dessutom kommit på ett fröbytarsystem emellan lika passionerade tomatodlare som jag själv. Så nästa år kanske jag inte behöver köpa hem så många sorter, men det kan ju även vara trevligt att ha några nya sorter att chansa på också.

lördag 5 juni 2010

Ekologisk gurka - värd sin vikt i vatten

I Onsdags 2/5 köpte jag ekologisk slanggurka på Stadsträdgården här i Örebro. Jag har köpt den förut och vet att den är god. Första gången jag någonstin smakade den blev jag mycket positivt överaskad. Så frisk och god smak. Här känns skillnaden tydligt mellan ekologisk och konventionell gurka (vilken ofta är odlat i mineralull och näringslösning). Gott att äta både naturellt eller med lite salt.

Tyvärr var smaktestet av tomater en besvikelse och jag har inte fått fram något om sorter. Den enda som stack ut något var plommontomaten, annars var de rätt lika i smaken.

På bilden ovan syns det hur mycket gurkan växt sedan jag band upp dem den 16:e Maj. Min ide med armeringsnätet har fungerat bra hitils. Det är 3 gurkor på gång och det växer hela tiden ut nya stänglar och det kommer nog även bli en del nedåtväxande gurka bakom nätet.
Använder botten på mina sålådor som vattenmagasin, framförallt för att minska risken för att få rothalsröta men även för att det är smidigt. Rothalsröta kan uppstå om man vattnar uppifrån och det samlas/står vatten runt rothalsen på plantan vilket gör att den ruttna.

I Torsdags 3/5 hade mangold och rödbetor tittat upp i min pallkrage och på Fredagen även dill. Det känns kul. Det har varit en fin vecka med mycket sol men så har jag även varit ute varje dag och vattnat. Imorgon ska jag ut och göra färdigt martäckningen hade jag tänkt.

måndag 31 maj 2010

En försmak av sommaren


Två och två, precis som Noas ark. Skämt åsido. Hittade dessa ekologiska delikatesstomater idag från Karintorps tomater för 99,90 kr/kg på ICA Parken här i stan och kunde inte motstå att köpa dem.

Jag har köpt av två av varje. Dels en för seriös provsmakning och en att ta frö av. Är det en god sort kanske man vill prova att odla den själv nästa år. Kommer att smaka av både naturellt och med lite salt, vilket tar fram smaken bättre och balanserar syran.

En annan glad överaskning är att gurkan är på gång. Har köpt en pensel nu, men det verkar som det lyckades att pollinera för hand också. Ser fram emot inlagd gurka i massor. Återkommer med en liten rapport sedan när jag smakat av tomaterna och om jag lyckats få fram sortnamn på dem.

Blåsig Söndag


Söndagen den 23/5 började med en skräll. Ute på min inglasade balkong ramlade den nedåtväxande tomaten ned pga kraftiga vindbyar. Gurkplantans nedersta blad fick sig några törnar, men iom att man ändå måste ta bort bladmassa för att frukterna ska få sol när de börjat växa sedan, kändes det som det inte gjorde så mycket. Däremot gav jag upp den upp-och-nedvända tomaten då jag såg på blomknopparna att det var en tomat av sorten Brandywine.

Hade sett fram emot en trevlig utflykt till Karlslunds herrgård för att gå på plantmarknad, men det kyliga vädret gjorde att både jag och växterna där inte trivdes något vidare. Fick däremot en trevlig pratstund med en vän, men efter det blev det hem och värma sig.

Senare på kvällen byggde jag ett indiantält till mina 3 bönstjälkar, det var både roligt enkelt och kul. Dessutom doftade de svart-vita små blommorna ljuvligt och jag ser fram emot att kunna skörda egna bondbönor.

I veckan har gurkan växt så det knakat och de första blommorna har tittat fram. Har en sort med både han och honblommor, så utan pensel har jag gjort så gott jag kunnat för att hjälpa till med pollineringen.

I Torsdags 27/5 sådde jag mina frön i pallkragen, framförallt morötter i olika färger lite uppblandat med salladslök i förebyggande syfte för att hålla morotflugan borta. Har även sått även lite rödbetor, dill och mangold. I slutet av sommaren tänkte jag så in lite asiatiska bladgrönsaker och senare under hösten även peta ned några vitlöksklyftor.

På lördagen den 29/5 var det Kvinnerstadagarna, och eftersom det bara är varannat år är det bäst att passa på. Det finns mycket att både se och göra. Tyvärr var vädret lite kyligt, men det sken upp sedan på eftermiddagen och blev en riktigt fin och varm dag.

På Söndagen 30/5 var jag ute vid odlinglotten. Har bestämt mig för att marktäcka den ytan som jag inte tänker odla på för att slippa hålla ogräset i shack. Så jag har börjat lägga ut tidningar med ett litet lager sten på. Hade tänkt plantera gurka i de 2 såckarna med kogödsel som jag fick över. 3 plantor i varje säck. Iom att gurkan kan ringla på marken blir det ju perfekt med tidningarna som underlag och inget ogräs att bekymra sig över.
Då utnyttjar jag ju ytan av odlingslotten, men utan att behöva bekymra mig för att lerjorden är hård och tungarbetad.

Jag tänkte även göra ett försök att odla morötter i sand i mindre skala (i en godisburk) och har även satt lite nässelvatten på jäsning.

fredag 21 maj 2010

Gurkorna skakar galler


Iaf över sommaren. Höll på i Söndags eftermiddag 16/5 och ordnade med gurkorna. Det var lite trixigt, men sedan kom jag på att jag kunde hänga snören från toppen av armeringsnätet för att på så vis hjälpa till att både stötta plantorna och låta repet vara ledstjärna.

Har aldrig sett kombinationen armeringsnät och rep förut, men blev väldigt nöjd med resultatet. Dels ger det plantorna bra stöd men sedan genom att låta dem gurkrankan gå mellan rutorna, så kan plantan bli längre innan den når toppen.

Nu får vi se vad som händer när detta sker. Gurkplantan längst ut har bara 2 rutor kvar. Men istället för att toppa rankan tänkte jag se om det går att lägga den över nätet och låta den växa nedåt. Det finns gott om utrymme och många små gurkor vill jag ha.

I söndags planterade jag även om basilika i större krukor, och provade att plantera en tomat upp-och-ned. Det senare är något jag velat göra länge. Har sett flera videos på YouTube och nu slumpade det sig så att jag hade några tomatplantor över som gick att använda.

Dessa var dock ganska stora, och ska man odla tomater upp-och-ned rekommenderar jag att man startar tidigt från plugg med en liten variant, så att man slipper trä igenom plantan inifrån vilket lätt kan skada bladen.

Yoghurthinkar funkar, så länge det är en körsbärsvariant. De blir inte så tunga, utan är mer hanterbara och kan lätt flyttas runt. Det lilla locket gör att fukten stannar kvar och att inte plantan dränks om det skulle komma en störskur. Det blir inga jätteskördar, men är en kul grej att göra. Väldigt fördelaktigt om man vill odla sina egna tomater men vill slippa krångla med att binda upp dem. Dessutom tar det mindre plats.

I Onsdags 19/5 skaffade jag två pallkragar till min odlingslott som jag även marktäckt med tidningar och plastat in. Imorgon Lördag 22/5 ska det fyllas på med jord. Sedan är det bara att så.

Juicepressen visade resultat idag Fredag 21/5 i form av en svart soja-likande vätska. Så min ide fungerade. Det positiva är att delarna inte kostar något, det negativa att det ger väldigt lite juice. Så varit ute och plockat mer vallört som jag har satt på jäsning.

Till skillnad mot nässelvatten tycker jag efter en vecka att det luktar mindre och nu när tomaterna börjat få blommor är det dags att börja vattna med flytade näringslösning för att främja blomning och frukt.

lördag 15 maj 2010

Ryssvärme


Efter dagar av kyla och regn kom äntligen solen och värmen. Har idag uppmätt 43,2 grader mot väggen på min inglasade balkong. Inget ideliskt klimat för växterna, men jag gör så gott jag kan för att få ned värmen varma dagar med hjälp genom att vädra och skugga.

Dock har det varit bra med en lite svalare vecka när jag avhärdat plantorna för gurkan har verkligen haft en tendens att dra iväg på höjden, men snart ska den få ett eget nät att klänga i.
Jag bytte ut armeringsnätet jag köpte förra veckan mot ett som hade större rutor 15x15.
Det är bättre för gurkan och kommer att hålla upp tyngden när plantan väl börjar sätta frukt.

I Onsdags 6/5 planterade jag om mina 3 körsbärstomater Santa i 5 l hinkar. Det är en god sort och jag hoppas att det kommer att ge mer frukt i år, både för färsk konsumtion men även för att ta frö av. Stakade även upp mina övriga tomater med bambupinnar för stödja dem.

Eftersom nedbrytningen av vallört i min hemmagjorda press går långsamt passade jag på att göra en ny sats i Fredags 14/5. Denna blötlagd i vatten. Det växer gott om vallört lite här och var på udda ställen och eftersom den är så så vildvuxen behöver man inte så mycket bladmassa. Blötlagd vallört blir klar på en vecka och är färdig att användas.

Spädes 15-20, så det är inga mängder som behövs men tror ändå att ändå att det blir för lite i min press för att räcka till alla växterna. Kommer ändå att behålla den för att se hur det går.

Tagetesen som jag planterade om i Måndags blommar vackert just nu i ett spräckligt gul-rött blodapelsinsmönster och idag när jag hade öppet kom det en liten humla på besök. Trevligt. Hoppas att blommorna kan locka fler besökare som kan hjälpa till att pollinera.

måndag 10 maj 2010

På natten händer det saker


I Torsdags morse 6/5 upptäckte jag att första tagetesblomman slagit ut och att gurkan fått klängen. Det är verkligen de små detaljerna ibland som gör att dagen blir något alldeles extra.

De varma dagarna har gjort att både tagetesen och gurkan växt så att det knakat och idag Måndag 10/5 passade jag på sätta tagetesen i balkongslådor och plantera om gurkan i hinkar.

Lustigt nog så hade jag sått 26 tagetesplantor, och på 2 balkonglådor gick det precis att få plats med 13 stycken omlott i dem. Jag har inga balkonghållare men hoppas att det är ok att sätta dem på utsida balkongräcke för bostadsbolaget. Det ser trevligt ut och dessutom kanske det kan locka lite bin med.

I helgen har jag plockat vallört för att göra näringsvatten på, samt byggt en enklare juicepress (bild kommer). Fördelen med att göra detta istället för att blötlägga växtdelar i vatten är att det luktar mindre och kan lagras upp till 1 år. Rekommenderad utspädning är 15-20 så det är ju heller inga mängder som behövs för att göra en sats. Nu när jag vet vart det finns att hämta är det ju bara att plocka mer under sommaren. Så länge de finns rotbitar kvar i jorden, kommer de på nytt, men genom att klippa av bladen och lämna 5 cm ovan jord tar de sig ganska snabbt igen. Det ska bli intressant att se hur det fungerar som organiskt PK-gödsel. Det är bl a vanligt förekommande i England.

I helgen har jag även köpt 2 presseningar, för att täcka "nakna ytor" på mina balkong samt 1 armeringsnät till mina gurkor att klättra på (storlek 1200x800cm med 10x10 cm rutnät). Billigt och funktionellt. På Söndagen 9/10 hade odlarföreningen möte och jag har bestämt mig för att odla i pallkragar i år. Jord kan köpas in gemensamt så det bara att anmäla sig.

Annars är det lite kallt ännu, men enligt prognoser är värmen på väg, vilket är tacksamt eftersom det börjar bli trångt inomhus och jag ännu inte riktigt vet hur allt ska få plats på balkongen. Men med lite uppfinningsrikedom kan man lösa de flesta problem.

torsdag 6 maj 2010

Vår i luften

I söndags den 2/5 var det strålande solsken ute och det passade utmärkt för att hålla på hemma och fixa. Hade massa plantor som det var dags att plantera om, samt städa och fixa iordning på balkongen.

Det första jag gjorde var att lägga ut en presenning över konstgräsmattan och sedan ett lager tidningar över. Dels blir det enklare att städa efter säsongen men det går även att vattna direkt i krukan utan att man behöver ha ett fat under. Tidningen kommer stoppa och suga upp onödigt vatten. Har man påsar att trä över hinkarna på utsidan funkar även det.

En varm dag kan en tomat dricka mycket vatten så det är viktigt att genomvattna, men även se till att det torkar upp ordentligt mellan vattningarna samt att vattnet inte står för länge (särskilt under fuktig väderlek).

Odlar i 10 L hinkar, och börjar med att lägga tunnt ett lager lecakulor i botten. Över det ett tunnt lager lager fiberduk och fyller sedan på med jord. Fiberduken gör att det blir som ett lager/filter mellan lecakulor och jord och förutom att lecakulorna kan återanvändas året därpå, så gör även det lilla lagret emellan att jorden inte torkar upp lika snabbt.

Nu gillar ju inte tomaten att stå blött, men om det blir helt torrt i krukan, riskerar plantan att "säcka ihop"/dö (eftersom saftspänningen i stjälken sjunker). Varma dagar är det aldrig något problem men vid fuktig väderlek kan det vara värt att använda en fläkt eller element så att jorden får torka upp något.

Eftersom tomaterna växt och börjat ta mycket plats inomhus har jag dem på avhärdning denna vecka. Det är egentligen lite tidigt för det ännu, men så länge man har lite koll på temperaturen borde det inte vara någon fara. Dessutom börjar våren och sommaren kännas i luften.

Planterade även om gurka och bondbönor, men har inte bestämt mig än om jag ska ha dem på balkongen eller landet. Västeråsgurka har jag läst att många odlar med gott resultat i växthus. Bondbönor vet jag inte om de är lika härdiga, men vad jag förstått kan de ge skörd under lång tid och då kan ju faktiskt en inglasad balkong vara ett sätt att förlänga säsongen.

Det är snart dags att toppa basilika igen och plantera om i större krukor. Hade även tänkt sätta tagetsen i balkonglådor. De första knopparna är redan på väg att slå ut. Kommer att bli trevligt med lite blommor att njuta av tillsammans med det ätbara i år.

Har idag Torsdag 6/5 även läst lite grand om vallört och kommit fram till att det är den bästa lösningen för att göra gödselvatten på till mina tomaterna om det ska vara ekologiskt.
Det finns även näringspinnar som är ekologiska, men det här blir ju mycket billigare. Undersöker möjligheten nu till att hitta lokalt, köpa frö eller få en rotdel utav någon.

onsdag 28 april 2010

Regn

Som sänt från ovan kom då äntligen regnet. Bestämde mig i förra veckan för att ge min odlingslott ett år till, och när jag ändå var ute i Söndags och grävde så passade jag även på att så in gröngödslingen som jag köpt.
Det kändes som en bra ide eftersom om regnet hängde i luften och hela odlingslotten var vänd, fräst, rensad och klar för att sås.

Förutom honungsört och blodklöver, blandade jag även i 2 påsar blomstermix och 1 påse med luktärtor (som en bonus). Påsarna hade legat några år och jag tänkte att det kunde vara trevligt med lite blommor också. Blandade upp fröna med lite sand för att få bra spridning och lättare kunna se vart jag sått. Men regnet uteblev på Söndagen och inte förrän på Tisdagen började det komma lite lättare skurar, men jag tror att fröna sätter fart nu istället.

Jag träffade även några andra medlemmar i föreningen och fick då veta att det fanns möjlighet att gå ihop och köpa pallkragar och jord, men kommer ändå att leta vidare om information om sk containerodling. Det blir visserligen mindre yta att odla på men mindre slöseri med jord, och även mindre risk för spridning av jordburna sjukdomar (om man oroar sig för det). Dessutom känns mångfalden av en större mängd grönsaker för en liten peng mer lockande och det finns massor av tips och ideer både på nätet och i bokform. Lånade en bok idag i ämnet som heter Odla kryddväxter och grönsaker inomhus.

Nu är det ju inte inomhus jag tänkt mig odlingarna, men eftersom det just handlar om att odla på en mindre yta, så ger boken bra tips på vad som är minimum för att lyckas.

I Lördags passade jag även på att köpa jord. Fick 3 säckar av Hasselfors nya grönsaksjord för 180 kr, och jag tycker det ska bli spännande att prova den eftersom den innehäller mindre kväve (tillväxt) och mer fosfor och kalium (vilket befrämjar rik blomning och ger god smak). Den är även godkänd för ekologisk odling.

Just nu växer det så det knakar hemma och i helgen hade jag tänkt plantera om det som behövs och även börja avhärda tomaterna. Det känns lite tidigt i år, med tanken på den sena våren, men jag tar ju in plantorna på kvällen och genom att plantera om dem nu (och djupare) kan jag få starka och friska plantor till sommaren. Avhärdning i år kanske blir något längre, men förhoppningsvis kommer det att bli både soligare och varmare ute snart.

torsdag 22 april 2010

Gurkan och bönorna tittar upp !

I Fredags 16/4 tittade gurkfröna som jag planterade 3 dagar tidigare upp. I jämförelse med ett par vanliga hjärtblad så hade gurkan ett par riktigt tjocka redan väl utvecklade sådana. På Söndagen 18/4 började jag även kunna se spår av bondbönan som som jag sått samma dag som gurkan. Även denna en liten överaskining med sitt mycket kraftiga växtsätt. Möjligt att jag sått dem lite för tidigt, men jag får se hur det utvecklar sig, och flytta/plantera om dem när det blir så dags.

Blötlade även tomatfrön av Tommy toe från 2005 som vägrade gro för mig samma dag som jag sådde gurkan och bönorna, och även om jag råkade glömma bort dem så fick de små groddar. Så de går att så, men bristen på klart ljus och överskott av värme just nu gör att det växer dåligt. Den andra omgången tomater som jag sådde är rätt gängliga och små medan basilikan mest växt på höjden. Har toppat några av basilkaplantor nu på morgonen.

Gjorde så förra året i god tid med grekisk basilka, och lyckades på så vis få en liten buske med förvedad stam som växte frodigt och gav mig basilika under hela sommaren.

Annars har jag haft mycket tankar på om jag ska behålla min odlingslott eller inte. Det är ingen stor kostnad för hyra, men iom att jorden är så dålig att odla i (tung lerjord), skulle det gå åt mycket tid och pengar för att på sikt förbättra den Dessutom är det ganska attraktiv tomtmark att bygga på och jag vet att kommunen varit där och tittat. Så osäkert med hur länge jag får behålla den.

Jag har dock en ide om att göra en kostnadseffektiv lösning vilken går ut på att låta jorden vara i träda i år (genom att så in gröngödsling) men att odla på en liten yta ovan jorden i återvunna trälådor eller pallkragar.

Allt som jag vill prova att odla kan jag inte göra på min inglasade balkong (det blir för varmt). Har just nu mycket gurk och böndrömmar, med hopp om stora skördar som kan ge mig mat långt in på höst/vintern. Läst lite grand om mjölksyrejäsning och det verkar vara ett enkelt och bra sätt att bevara maten länge. Så får jag mycket frilandsgurkor hade jag tänkt mjölksyra dem.

onsdag 14 april 2010

Nordiska trädgårdar 2010

Efter en liten paus i bloggandet skriver jag här några rader igen. I helgen som var besökte jag Nordiska trädgårdar 2010. Hade inte varit där sedan 2008 och iom att det varit en seg start på våren i år kände jag för att komma ut och göra en liten utflykt och få lite ny inspiration.

Imorse hittade jag lustigt nog mässprogrammet för 2008, och i år var det mer föreläsningar om att odla sina egna grönsaker än det var då, så det fanns mycket för mig att se och lyssna på. Väldigt glad att min buss kom fram precis några minuter innan Åke Truedsson skulle föreläsa om tomater. Det var väldigt intressant och inspirerande. Han har rätt i att det är beroendeframkallande i att hålla på med tomatodling.

Sedan skyndade jag mig för att lyssna till Odla med P1 som skulle ha frågestund och spela in delar av Måndagens program. Det var trevligt. Brukar ju lyssna på programmet i vanliga fall, och även ta del av de äldre programmen som de lägger ut.

Sedan tittade jag runt lite bland utställarna, men det blev inte mycket köpt. Runeåbergs frökatalog från 2008 (enligt hemsidan slut). Lite mer detaljerad om historik sådd och odling än frölistan de numera skickar ut. Örtagårdens frökatalog var även trevlig, allt som finns på hemsidan nedskrivet samt lite recept. Hade en trevlig dag och hoppas på att kunna göra fler trädgårdsutflykter under året.

Veckan som varit har bjudit på värme och massa sol, och igår skolade jag om de sista tomaterna. Den enda sort jag inte fick upp var Tommy toe, men kan bero på fröna var 5 år gamla.
Passade även på att så "bondböna från Laxå", frön skördade på Karlslunds herrgård, som jag köpte 1 påse från förra året. Kanske en lokal sort ?. Kändes spännande så var tvungen att testa. Har även sått lite inläggnings-gurka. Vet i nuläget inte vart jag ska ha allt men eftersom jag har en odlingslott har jag ju lite yta där med att planera ut saker.

Solen och värmen gör iaf att det växer bra just nu och någon dag här i veckan blir det nog dags att plantera om tomaterna i lite större krukor också. Det är lagom varmt på min inglasade balkong och det är härligt att sitta ut på eftermiddan när solen tittar fram.

onsdag 31 mars 2010

Odling på höjden


Eftersom solen tittade fram igår tyckte jag att det var ett bra tillfälle att testa min ide om att ställa upp hyllan jag köpte förra året på bordet. Detta för att, tidigare när jag odlat så har mitt kökbord blivit fullt av omskolade plantor där en del hamnat framför och en del bakom (och då inte fått lika solljus när de andra plantorna har skuggat dem).

På det här viset kan alla omskolade plantor få stå på första parkett, och blir det trångt är det ju bara att ställa dem i förband, vilket är ytterligare ett sätt att skapa luft mellan dem för att få dem att utvecklas bra. Balans-förhållandet ljus/värme inne just nu är också lagom.

Har idag på morgonen skolat om tagetes, tomater och sått om de tomatsorter som inte kommit upp än. Basilikan är på gång, men jag får hålla lite koll på de andra kryddorna.

måndag 29 mars 2010

Tomatillon tittar upp !

Imorse när jag vaknade hade även tomatillon tittat upp ur jorden, så nu är det bara sorterna Santa (stor), Prolyco F2 och Tommy Toe kvar. Har de inte kommit upp innan Onsdag blir det omsådd på dem. Tomatillo ska bli spännande att prova då jag inte odlat det tidigare. Har även lyssnat på dagens Odla med P1 (som idag bland annat handlade om frö) och köpt planteringsjord för omskolning

Det känns lite tidigt, då det bara gått en vecka att omskola plantorna, men jag gör så att när första bladparet börjar visa sig omskolar jag. Detta framförallt för att plantorna är mer hanterbara och stabila när bladen inte blivit så stora och plantan kan få mer kraft ur planteringsjorden. Imorgon hade jag tänkt ägna en stund på morgonen åt att skola om lite.

söndag 28 mars 2010

Tacksamt med ljusgroende frön

Från de små svarta basilikafrö som jag sådde igår, upptäckte jag idag att de hade svällt upp under natten och blivit vackert blåafärgade. Så det känns som de är på god väg att gro.

För övrigt hade tomatsorterna Brandywine, Aranca och Tigerella tittat upp, men jag kommer att hålla lite extra koll i veckan och så om det som inte har kommit upp ännu.
Min beskurna chili kommer sakta men säkert och de kommer att bli lika fina som förra året.

lördag 27 mars 2010

Basilika - kungen av kryddor

Som tidigare nämnt så planerade jag att idag Lördag inhandla fler sorter av Basilika att så och det har jag gjort. Dessutom kom jag undan lite billigare än jag hade räknat med. De sorter som inhandlades var följande, Citron, Genovese, Helig, Kanel, Purple wave samt Småbladig.

Dessutom hittade jag gröngödsel av sorterna honungsört samt blodklöver som tillsammans räckte till 40 m2. Jag har en odlingslott på drygt 50 m2, men har under de åren som jag hållt på där fått kämpa med leran. Så i år hade jag tänkt att prova att så in lite gröngödsling så snart jorden går att bruka för att se om det kan hjälpa jordens hårda struktur, tillföra mer näring samt göra den lucker och fin.

Jag fick allt ovanstående för vad det skulle ha kostat mig att skicka efter det via postorder (så väldigt nöjd med min dag), men då får man också räkna med att det kan bli lite tråkigare urval att välja bland.
Så ska man ändå besöka en trädgårdsmässa och har lite priskoll är det lika bra att passa på att inhandla saker som man ändå hade tänkt köpa då. Ett annat tips är att byta frön med andra odlare. Ofta använder man ju inte alla frön och det kanske fanns någon sort man inte var 100% nöjd med. Lika bra då att de kan komma någon annan till glädje.

På eftermiddagen var iaf dags att så fröna och eftersom basilikafrön är ljusgroende gick det snabbt att så dem, bara lägga på jorden. Använde lite större vefikrukor och sådde 2 på diagonalen.

På eftermiddagen passade jag även på att skruva ihop en hylla som jag köpte till min inglasade balkong förra året. Tanken är att när alla frön kommit upp och är omskolade så ska jag använda mig av den och ställa plantorna på, så att alla plantor får lika mycket solljus.
Tidigare så har plantorna stått på ett bord och då har det blivit naturligt att vissa av plantorna hamnat bakom även om jag ställt dem i förband.

Har även sorterat tidningar som kommer att användas senare ute på balkongen som uppsamlare vid bevattning och kanske även till att göra små papperskrukor att så i.

Tidigt imorse hade även årets första tomater Snowberry och Ildi tittat upp, Det ska bli spännande att se om jag hittar några nya tomatfavoriter iår av de sorterna som jag valt.

fredag 26 mars 2010

Nytt odlingsår 2010

För drygt en vecka sedan var det vårdagjämning, och jag har funnit att detta är en mycket bra tid på året att så sina frön om man inte väljer att använda tillskottsbelysning och starta tidigare. Dels är det lagom ljust och inte för varmt. Elementen under sålådorna ger en ganska bra temperatur för fröna att långsamt få gro och utvecklas till plantor av bra kvalite.

I måndags 22/3 var det dags igen. Dagen innan hade jag blandat till såjord av vanlig såjord och perlite i en hink. Jag använde mig av måtten 8 delar såjord och 2 delar perlite. Det blir en bra jord för sådd där riskerna att jorden blir alltför kompakt minskar. Perliten hjälper också till att hålla sådden fuktig och släpper även igenom ljus, så det kan med fördel användas för att täcka ljusgroender fröer med om man vill.

Det som såddes var följande:

* Tomater: Brandywine, Aranca, Santa (stor), Prolyco F2, Snowberry, Tigerella, Ildi, Tommy toe.
* Basilika: Sweet green, Lime, Grekisk basilika, Dvärgbasilika, Purple ruffles (mer sorter ska inhandlas)
* Tomatillo
* Selleripersilja
* Koriander: Konfetti
* Rosmarin
* Timjan: Original english, Orange scented
* Mynta
* Tagetes: Bolero

Av ovanstående är det mesta nytt, förutom tomatsorten Santa som var en favorit förra odlingssäsongen och några utav basilikasorterna (Grekisk, Dvärg och Purple ruffles) som alla var riktigt goda (särskilt Purple ruffles) att använda färska i tomatsåser som jag hade till nykokt pasta.

När det gäller att välja sorter är det smakupplevelsen jag är ute efter främst. Att odla sin egen mat själv smakar dels bättre, är lärorikt och sen får man en större variation och smaker att välja på.
Är medlem i Tomatklubben sedan ett antal år tillbaka, ett slutet sällskap där, om man tycker om tomater, har möjlighet att välja på flera 100 olika sorters tomater i alla möjliga storlekar färger och former och dessutom få mer kunskap om att odla.

Jag passade även på i Måndags att beskära och planera om 4 övervintrade chiliplantor av sorten Demon red. Det är en liten och kompakt sort med små frukter och den har redan börjat bryta nya skott.

Chili klarar rätt hård beskärning, men det gäller ändå att tänka sig för. Det är bättre att ta lite i taget och kolla om det finns några sovande knoppar/utväxande skott som kan bli nya bra grenar. Rötterna får lätt rotsnurr men förutom att skära upp dessa ska man låta rötterna vara.

Lagom passande i Måndags började också programmet Odla med P1 att sända igen, så det passade jag på att lyssna på medan jag höll på med mina sådder. Alltid lika trevligt.

Av det som jag har sått, kom tagetesen upp först på Onsdagen redan efter 3 dagar, och idag Fredag har även Timjan Orginal english samt basilikasorterna Sweet green, Lime och Purple ruffles kommit upp. Imorgon Lördag hade jag tänkt handla mer basilikafrö.