I Fredags 16/4 tittade gurkfröna som jag planterade 3 dagar tidigare upp. I jämförelse med ett par vanliga hjärtblad så hade gurkan ett par riktigt tjocka redan väl utvecklade sådana. På Söndagen 18/4 började jag även kunna se spår av bondbönan som som jag sått samma dag som gurkan. Även denna en liten överaskining med sitt mycket kraftiga växtsätt. Möjligt att jag sått dem lite för tidigt, men jag får se hur det utvecklar sig, och flytta/plantera om dem när det blir så dags.
Blötlade även tomatfrön av Tommy toe från 2005 som vägrade gro för mig samma dag som jag sådde gurkan och bönorna, och även om jag råkade glömma bort dem så fick de små groddar. Så de går att så, men bristen på klart ljus och överskott av värme just nu gör att det växer dåligt. Den andra omgången tomater som jag sådde är rätt gängliga och små medan basilikan mest växt på höjden. Har toppat några av basilkaplantor nu på morgonen.
Gjorde så förra året i god tid med grekisk basilka, och lyckades på så vis få en liten buske med förvedad stam som växte frodigt och gav mig basilika under hela sommaren.
Annars har jag haft mycket tankar på om jag ska behålla min odlingslott eller inte. Det är ingen stor kostnad för hyra, men iom att jorden är så dålig att odla i (tung lerjord), skulle det gå åt mycket tid och pengar för att på sikt förbättra den Dessutom är det ganska attraktiv tomtmark att bygga på och jag vet att kommunen varit där och tittat. Så osäkert med hur länge jag får behålla den.
Jag har dock en ide om att göra en kostnadseffektiv lösning vilken går ut på att låta jorden vara i träda i år (genom att så in gröngödsling) men att odla på en liten yta ovan jorden i återvunna trälådor eller pallkragar.
Allt som jag vill prova att odla kan jag inte göra på min inglasade balkong (det blir för varmt). Har just nu mycket gurk och böndrömmar, med hopp om stora skördar som kan ge mig mat långt in på höst/vintern. Läst lite grand om mjölksyrejäsning och det verkar vara ett enkelt och bra sätt att bevara maten länge. Så får jag mycket frilandsgurkor hade jag tänkt mjölksyra dem.
torsdag 22 april 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.